Auto zonder BPM

Renault Zoe

Het lijkt wel alsof de Nederlandse hoofdontwerper van Renault, Laurens van den Acker, hoogstpersoonlijk de naam heeft bedacht. Zoé klinkt in het Nederlands grappig genoeg als een kreet van verbazing. En dat is niet geheel onterecht. Qua uiterlijk past de Zoé geheel in de huidige vormtaal van Renault en is hierdoor als een echte Renault herkenbaar. Is hij echter ook qua rijeigenschappen een volwaardig familielid?

Renault Zoe

Tijdens de Autorai 2011 toonde Renault al diverse elektrische auto´s waaronder de Twizy, een grappig tweezittertje voor in de stad, de volledig elektrische variant van de Kangoo en de Fluenza, een gezinsauto die moet concurreren met de Opel Ampera. Met de lancering van de Zoé heeft Renault nu ook een elektrische auto in het segment van zusje Clio. Deze jongste Renault-telg moet de concurrentie aangaan met de Nissan Leaf. De auto is van meet af aan als elektrische auto ontworpen en is dus geen verbouwde Clio. Omdat een laag zwaartepunt essentieel is voor goede rijeigenschappen, betekent dat dat de accu´s onder de stoelen geplaatst moeten kunnen worden. Dat hebben ze bij Renault voor elkaar gekregen zonder hiervoor concessies te hoeven doen aan de vormgeving; de auto is en blijft een vlotte en eigentijdse verschijning.

BPM en MRB Renault Zoe

JaarBPM vrijMRB vrijBijtelling
2014 ja ja 0%
2015 ja ja 4%


Met de huidige moderne brandstofmotoren zijn auto´s in staat om gemiddeld ruim 800 tot 900 kilometer af te leggen alvorens er een pitstop nodig is. Een elektrische auto haalt gemiddeld 150 kilometer. De Zoé vormt hierop geen uitzondering, al zou de auto volgens fabrieksopgave circa 210 kilometer moeten kunnen afleggen. Bij Renault is men echter zo eerlijk om voor dagelijks gebruik genoemde 150 kilometer te claimen en onderstreept hiermee het feit dat de geringe actieradius nog steeds de achilleshiel van de elektrische auto vormt. De veel geringere slijtage van onderdelen en het feit dat een elektrische auto geen schadelijke stoffen uitstoot, maakt hem echter uitermate geschikt voor (dagelijks) verkeer in en rondom de stad. En als thuis én bij de werkgever een oplaadpunt voorhanden is, kan de auto in principe altijd met zijn buikje rond aan een nieuwe rit beginnen! Met deze Zoé lijkt voor Renault het succes in deze markt voor het grijpen. De huidige tijd en de markt lijken er klaar voor. Je hoeft geen fervent milieuactivist te zijn om volmondig JA te zeggen tegen deze prima ogende en presterende nieuweling.

Schatting jaarlijkse kosten Renault Zoe

Kostenpost
Afschrijving 2175
Brandstof 0
Wegenbelasting 0
Autoverzekering all risk 600
Onderhoud 275
 _________
Totaal per jaar 3050
Kosten per km 0,2

Voorbeeld berekening op basis van:

  • inruilen na 6 jaar
  • 15000 km/jaar
  • autoverzekering 50% no-claim
  • normaal onderhoud
  • gemiddelde brandstofprijzen
  • Motorrijtuigenbelasting Zuid-Holland

NB: Deze berekening is een vrijblijvend voorbeeld en er kunnen geen rechten aan ontleend worden


Qua vermogen doet de Zoé met zijn 88 pk nauwelijks onder voor de 1,5 liter en 90 pk sterke dieselvariant van de Clio, al moet hij met dit vermogen wel meer gewicht van zijn plaats zien te krijgen. De auto komt desondanks goed mee in het verkeer al dwingt hij met een topsnelheid van 150 km/u. niet bepaald ontzag af. Sterk punt zijn echter zijn verrassend goede rijeigenschappen. Daar waar de Fluence nogal last heeft van plotselinge gewichtsverplaatsingen, vertoont de Zoé een verrassend stabiel weggedrag.