Auto zonder BPM

Renault Megane ECO2

Ook Renault is er in geslaagd om een auto in het C-segment voldoende af te knijpen en BPM vrij te maken. En ze hebben niet stilgezeten, want zowel de Hatchback, Estate als de Coupe versies zijn verkrijgbaar met energielabel A en dus BPM en wegenbelasting vrij. Dus volop keuze: Voor de sportieve, maar milieubewuste single een kekke Coupe, voor het rustig toerende echtpaar een mooie hatchback en voor het stel met kinderen een uit de kluiten gewassen Estate.

Renault Megane ECO2

En die laatste lijkt een regelrechte winner want welke wegenbelastingvrije auto heeft een vergelijkbare bagageruimte van 525 tot maximaal 1600 Liter?

BPM en MRB Renault Megane

JaarBPM vrijMRB vrijBijtelling
2014 - - 14%
2015 - - 20%


Veel mensen zijn zich de laatste jaren meer bewust geworden van de kosten van een auto en dat heeft o.a. geresulteerd in een sterke toename van de BPM en wegenbelasting vrije auto's op onze wegen. De kosten van een auto zijn tot op zekere hoogte complex omdat je te maken hebt met vaste kosten, variabele kosten en afschrijving. Pech door ongevallen en onvoorzien onderhoud kunnen de vaste en variabele kosten nog opdrijven. Wij vergelijken de kosten van een auto voor een gemiddeld gebruik van 15000 km per jaar en eigendom van 6 jaar, wegenbelasting in Zuid-Holland, normale afschrijving en een no-claim van 50%.

Schatting jaarlijkse kosten Renault Megane

Kostenpost
Afschrijving 2325
Brandstof 900
Wegenbelasting 1236
Autoverzekering all risk 575
Onderhoud 325
 _________
Totaal per jaar 5361
Kosten per km 0,36

Voorbeeld berekening op basis van:

  • inruilen na 6 jaar
  • 15000 km/jaar
  • autoverzekering 50% no-claim
  • normaal onderhoud
  • gemiddelde brandstofprijzen
  • Motorrijtuigenbelasting Zuid-Holland

NB: Deze berekening is een vrijblijvend voorbeeld en er kunnen geen rechten aan ontleend worden