Auto zonder BPM

Think City Elektrische auto

De Think City, verkrijgbaar via www.elmonet.nl, is een Noorse elektrische auto die al enige tijd in Nederland verkrijgbaar is. Het autootje is verkrijgbaar als tweezitter of met vier stoelen. Think is al lang bezig met de ontwikkeling van de auto en heeft in 2009 een typegoedkeuring gekregen van de Rijksdienst voor Wegverkeer.
UPdate 2011: Think City is failliet verklaard en deze elektrische auto is niet langer verkrijgbaar

Think City Elektrische auto

De gemeente Amsterdam maakt het voor Amsterdamse ondernemers en particulieren (sinds 1 januari 2011) interessant om een Think City of andere elektrische auto aan te schaffen. Tot 5000 euro subsidie (voor bestelauto's, taxi's mogelijk meer), geen BPM, wegenbelasting of bijtelling, een elektrische laadpaal voor de deur en een gratis parkeerplaats.

BPM en MRB Think City

JaarBPM vrijMRB vrijBijtelling
2014 ja ja 0%
2015 ja ja 4%


Veel mensen zijn zich de laatste jaren meer bewust geworden van de kosten van een auto en dat heeft o.a. geresulteerd in een sterke toename van de BPM en wegenbelasting vrije auto's op onze wegen. De kosten van een auto zijn tot op zekere hoogte complex omdat je te maken hebt met vaste kosten, variabele kosten en afschrijving. Pech door ongevallen en onvoorzien onderhoud kunnen de vaste en variabele kosten nog opdrijven. Wij vergelijken de kosten van een auto voor een gemiddeld gebruik van 15000 km per jaar en eigendom van 6 jaar, wegenbelasting in Zuid-Holland, normale afschrijving en een no-claim van 50%.

Schatting jaarlijkse kosten Think City

Kostenpost
Afschrijving 3900
Brandstof 0
Wegenbelasting 0
Autoverzekering all risk 950
Onderhoud 400
 _________
Totaal per jaar 5250
Kosten per km 0,35

Voorbeeld berekening op basis van:

  • inruilen na 6 jaar
  • 15000 km/jaar
  • autoverzekering 50% no-claim
  • normaal onderhoud
  • gemiddelde brandstofprijzen
  • Motorrijtuigenbelasting Zuid-Holland

NB: Deze berekening is een vrijblijvend voorbeeld en er kunnen geen rechten aan ontleend worden