Auto zonder BPM

Lightning GT Electric car

De Lightning GT is een Britse elektrische auto die in Coventry gebouwd wordt. Een eigenzinnige Britse sportwagen, fraai gelijnd en exotisch. Wegscheuren bij het stoplicht en binnen 5 seconden op de 100 km per uur. Naar het schijnt is het ook de bedoeling een versie met een range extender te bouwen. Op de AutoRAI, april 2011, was de Lightning een van de primeurs.De Lightning zou eind 2012 op de markt komen.

Lightning GT Electric car

Deze sportwagen is natuurlijk BPM en wegenbelasting vrij. Maar dat lijkt ons een onbelangrijk detail als je 180.000 euro wilt en kunt ophoesten voor dit karretje. Want dit is toch een bolide die je met vanuit je hart koopt en niet vanwege de besparingen op de wegenbelasting of BPM.

BPM en MRB Lightning GT

JaarBPM vrijMRB vrijBijtelling
2014 ja ja 0%
2015 ja ja 4%


Veel mensen zijn zich de laatste jaren meer bewust geworden van de kosten van een auto en dat heeft o.a. geresulteerd in een sterke toename van de BPM en wegenbelasting vrije auto's op onze wegen. De kosten van een auto zijn tot op zekere hoogte complex omdat je te maken hebt met vaste kosten, variabele kosten en afschrijving. Pech door ongevallen en onvoorzien onderhoud kunnen de vaste en variabele kosten nog opdrijven. Wij vergelijken de kosten van een auto voor een gemiddeld gebruik van 15000 km per jaar en eigendom van 6 jaar, wegenbelasting in Zuid-Holland, normale afschrijving en een no-claim van 50%.

Schatting jaarlijkse kosten Lightning GT

Kostenpost
Afschrijving n.n.b.
Brandstof n.n.b.
Wegenbelasting 0
Autoverzekering all risk n.n.b.
Onderhoud n.n.b.
 _________
Totaal per jaar n.n.b.
Kosten per km n.n.b.

Voorbeeld berekening op basis van:

  • inruilen na 6 jaar
  • 15000 km/jaar
  • autoverzekering 50% no-claim
  • normaal onderhoud
  • gemiddelde brandstofprijzen
  • Motorrijtuigenbelasting Zuid-Holland

NB: Deze berekening is een vrijblijvend voorbeeld en er kunnen geen rechten aan ontleend worden