Auto zonder BPM

Ford Focus Econetic

Ford bracht op de AutoRAI van 2011 een heuse wereldprimeur. Want daar presenteerden ze de Ford Focus Econetic: Een van de weinige auto's in het C-segment waarvoor geen BPM en wegenbelasting verschuldigd zijn. Waar ze tot dan toe de grote afwezige waren in dit steeds belangrijkere marktaandeel van belastingvrije auto's komt Ford nu eindelijk goed terug met de Focus én met de Fiesta Econetic.
Hoe is het ze gelukt? Een 105 pk turbodieselmotor die maar 3,4 liter per 100 kilometer verbruikt en speciale aanpassingen aan de auto, zoals een stop/startsysteem, een actief sluitende grille, enkele aërodynamische aanpassingen, banden met lage rolweerstand en langere overbrengingen in de versnellingsbak.

Ford Focus Econetic

BPM en MRB Ford Focus

JaarBPM vrijMRB vrijBijtelling
2014 - - 14%
2015 - - 20%


Veel mensen zijn zich de laatste jaren meer bewust geworden van de kosten van een auto en dat heeft o.a. geresulteerd in een sterke toename van de BPM en wegenbelasting vrije auto's op onze wegen. De kosten van een auto zijn tot op zekere hoogte complex omdat je te maken hebt met vaste kosten, variabele kosten en afschrijving. Pech door ongevallen en onvoorzien onderhoud kunnen de vaste en variabele kosten nog opdrijven. Wij vergelijken de kosten van een auto voor een gemiddeld gebruik van 15000 km per jaar en eigendom van 6 jaar, wegenbelasting in Zuid-Holland, normale afschrijving en een no-claim van 50%.

Schatting jaarlijkse kosten Ford Focus

Kostenpost
Afschrijving 2875
Brandstof 925
Wegenbelasting 1384
Autoverzekering all risk 650
Onderhoud 325
 _________
Totaal per jaar 6159
Kosten per km 0,41

Voorbeeld berekening op basis van:

  • inruilen na 6 jaar
  • 15000 km/jaar
  • autoverzekering 50% no-claim
  • normaal onderhoud
  • gemiddelde brandstofprijzen
  • Motorrijtuigenbelasting Zuid-Holland

NB: Deze berekening is een vrijblijvend voorbeeld en er kunnen geen rechten aan ontleend worden