Auto zonder BPM

BMW i3

In de race naar de toekomst kan BMW natuurlijk niet achterblijven. Met de BMW i3 zet het luxe automerk een volledig elektrische auto in de markt. Daarmee logenstraft men ook een beetje de in Duitsland heersende angst dat de Duitse autoindustrie de slag om de elektrische auto wel eens zou kunnen verliezen.

BMW i3

De nieuwe BMW i3 is zoals gezegd 100% elektrisch, heeft geen CO2 uitstoot en wordt daardoor gekwalificeerd voor 0% bijtelling. De auto zal volgeladen rond de 160 kilometer kunnen rijden. Stelt u hem in op de extra zuinige Pro modus dan kan daar tot 20% bijkomen, waardoor hij net geen 200 kilometer actieradius heeft. Die komen wel in zicht bij de Eco Pro+ stand, want die kan tot 40 kilometer extra aan afstand opleveren.

BPM en MRB BMW i3

JaarBPM vrijMRB vrijBijtelling
2014 ja ja 0%
2015 ja ja 7%


De BMW i3 wordt gemaakt van versterkt koolstofvezel, waardoor hij extra licht wordt. Dat komt het verbruik uiteraard ten goede. Via het ConnectDrive systeem helpt de auto om de dichtstbijzijnde oplaadpunten te vinden. Mocht dat te ver liggen voor het nog aanwezige vermogen dan berekent hij de meest efficiënte route. De auto heeft een hulpsysteem om het parkeren makkelijker te maken, evenals een systeem dat assistentie kan verlenen tijdens het rijden. Opmerkelijk is dat de accu's met de snellader volgens de informatie van BMW in minder dan een uur voor 80% opgeladen zijn. De normale oplaadduur is tussen de 6 en 8 uur, uiteraard bij een zo goed als lege accu. De auto is bijna geruisloos, wat tevens een van de nadelen van elektrisch rijden algemeen is omdat voetgangers en andere weggebruikers geen geluid waarnemen. Met de BMW i3 gaat BMW nieuwe wegen. De auto is uitermate geschikt voor het verkeer in de stad. Maar hij staat ook zijn mannetje in het gewone gebruik. Het gebruikte materiaal is innovatief. Terwijl BMW i3 uiteraard de kenmerken van het merk, zoals een perfect rijgedrag, luxe en comfort blijft behouden.

Schatting jaarlijkse kosten BMW i3

Kostenpost
Afschrijving 4100
Brandstof 700
Wegenbelasting 0
Autoverzekering all risk 900
Onderhoud 375
 _________
Totaal per jaar 6075
Kosten per km 0,41

Voorbeeld berekening op basis van:

  • inruilen na 6 jaar
  • 15000 km/jaar
  • autoverzekering 50% no-claim
  • normaal onderhoud
  • gemiddelde brandstofprijzen
  • Motorrijtuigenbelasting Zuid-Holland

NB: Deze berekening is een vrijblijvend voorbeeld en er kunnen geen rechten aan ontleend worden


Wilt u graag wat extra zekerheid of net iets meer aan actieradius, dan is het mogelijk een benzinetank van 9 liter te laten inbouwen. De erbij horende tweetakt motor laadt de accu's op tijdens het gebruik, zodat de auto elektrisch blijft rijden. De auto heeft 7,2 seconden nodig om van 0 tot 100 kilometer te komen en een top van 150 kilometer. Het verbruik ligt bij circa 16 kwh per 100 kilometer. Dat is circa 6,5 kilometer per kwh ofwel rond de 4 cent per kilometer.